Pomidory – właściwości, zastosowanie
- By : Architega.pl
- Category : nie tylko wnętrza
- Tags: jadło, jeść
Pomidory, to znane i cenione warzywo. To również prawdziwa bomba witaminowa. Pomidory są źródłem likopenu oraz potasu. Latem możemy spożywać pomidory świeże, natomiast zimą wszelkie przetwory z pomidorów. Popularne są także suszone pomidory. To smaczne warzywo. Znajdziemy w nim witaminy m.in C, E oraz beta-karoten. Pomidory są niskokaloryczne. Pomidory są podstawą przetworów pomidorowych, ketchupu, sosu czy tradycyjnej zupy pomidorowej. Znany sok pomidorowy jest źródłem potasu. W 100 g pomidorów znajdziemy jedynie 20 kcal. Pomidory są polecane kobietom w ciąży. Korzystnie wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego. Możemy wyróżnić wiele dań z pomidorami. Pomidory doskonale się komponują z awokado, mozzarellą czy jogurtem. Na ich bazie przygotujemy sos do pizzy, spaghetti czy kanapki.
Właściwości pomidorów
Wyróżniamy kilka gatunków pomidorów. Najsmaczniejsze są malinowe. Posiadają łagodny i słodki smak. Okrągłe gruntowe zawierają dużo soku. Doskonała odmiana do smażenia. Karłowate wyróżniają się intensywnym smakiem. Koktajlowe są używane do sałatek oraz dekoracyjnie. Bycze serca posiadają twardy miąższ. Najpopularniejsze są pomidory czerwone. Jednak dostępne są także zielone, żółte czy czekoladowe. Znajdziemy w nich wiele składników mineralnych. To źródło m.in miedzi, żelaza, magnezu czy wapnia. Najsmaczniejsze pomidory są oczywiście latem. To właśnie wtedy powinniśmy ich jeść najwięcej. Jesienią i zimą możemy korzystać z wielu przecierów pomidorowych. Świetnie sprawdzą się tutaj pomidory suszone. Możemy je dodawać do zapiekanek, sosów czy sałatek. Pomidory najlepiej jest jeść na surowo. Jednak możemy je smażyć, piec czy faszerować. Dostępne tak naprawdę w każdym sklepie. Latem za kilogram tego warzywa zapłacimy od 2 do 8 zł. W zimie możemy również kupić świeże pomidory, jednak importowane. Ich kilogram to koszt w wysokości od 15 do nawet 20 zł. Latem najlepiej jest kupować pomidory bezpośrednio od rolnika. To właśnie latem dobrze jest zrobić domowe przetwory pomidorowe. Pomidory smażone, przeciery pomidorowe, sałatki z pomidorów.
Zastosowanie pomidorów
Dania z pomidorami chronią przez poparzeniami słonecznymi. Pomidory są nie tylko zdrowe, ale to także słodkie i soczyste warzywo. Pomidory stanowią element zdrowej diety. Powinniśmy na stałe je włączyć do swojego jadło spisu. Zarówno w książkach kucharskich, jak i internecie znajdziemy wiele przepisów na pomidory w roli głównej. Jajecznica na bazie pomidorów bogata we właściwości odżywcze. Pomidory faszerowane kaszą i mięsem. Zapiekanka makaronowa z pomidorami. Możemy samodzielnie przygotować zdrowe i pożywne koktajle. Pomidory mają szerokie zastosowanie. Możemy przygotować z nich kremy, chłodniki oraz wszelkiego rodzaju sałatki. Pomidory są niewątpliwie jednym z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Smak pomidorów jest uzależniony od ich uprawy. Przy kupnie należy się sugerować ich zapachem, kolorem oraz wyglądem. Każda z tych rzeczy wpływa na jakość pomidorów. Warzywa te w sezonie możemy również zamówić przez internet. Doskonałej jakości pomidory kupimy także na targu.